13vitamine - 2carotenoizi
"LUTEINA":Antioxidant implicat în funcţionarea adecvată a retine responsabile pentru vederea clară.Participă la protejarea împotriva cataractei şi împotriva degenerării macule (AMD) ca urmare a îmbătranirii (spanac,napi,broccoli,mazăre).
"VITAMINA A":Ajută la menţinerea sănătăţii pielii,ochilor,dinţilor,gingiilor,părului,membranelor mucoase şi a glandelor.Necesară pentru vederea nocturnă şi vederea în culori.Este important pentru rezistenţa la boli infecţioase(ficat,unt sau margarină).
"VITAMINA B":Ajută la utilizarea de către organism a energiei furnizate de către alimente,prin asigurarea unui metabolism glucidic adecvat.Este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi muscular,inclusiv a muşchiului cardiac(cartofi,leguminoase,ficat,carne de pasăre sau fulgi de ovăz).
"VITAMINA B2":Ajută la utilizarea energiei furnizată de alimente.Necesară pentru vedere.Ajută la formarea globulelor roşi şi la funcţionarea sistemului nervos(varză,mazăre,fasole,tărâţe,ficat de vită,germeni de grâu,lapte şi produse lactate,orez,carne, peşte de apă sărată sau ouă).
"VITAMINA E":Necesară pentru formarea musculaturii şi a ţesăturilor,precum şi pentru funcţia imunitară.Antioxidant important,ajută la protejarea celulelor de acţiunea nocivă a radicalilor liberi(nuci,spanac fiert,ulei de floarea-soarelui,margarină,produse din cereale integrale,ouă sau peşte).
"VITAMINA K1":Necesară pentru coagularea sanguină normală.Importantă în menţinerea metabolismului osos(varză,spanac,cartofi,varză murată,produse din cereale integrate şi produse lactate).
"BETA-CAROTEN":Acţionează ca un antioxidant.Transformat de către organism în vitamina A(morcovi,varză,caise sau brocoli).
"BIOTINĂ":Necesară pentru producerea de energie din glucoză,precum şi pentru metabolismul mai multor aminoacizi.Absenţa se poate determina căderea părului(seminţe de soia,mazare,banac,fulgi de ovăz,ficat de vită şi porc,galbenuş de ou şi morcovi).
"NICOTINAMIDA":Ajută la funcţionarea sistemului nervos şi la transformarea alimentelor în energie(varză,cafea prajită,carne,ficat,fulgi de ovăz).
"POTASIU":Împreună cu sodiul ajută la menţinerea echilibrului apei în organism(banane,caise,prune,cartofi,lapte şi produse lactate).
"FOSFOR":Ajută la formarea şi menţinerea dinţilor şi oaselor.Este esenţial în funcţionarea musculaturii şi a celulelor nervoase precum şi la echilibrarea de energie(cartofi,grâu,faină de soia,pâine).
"MAGNEZIU":Reglează batăile inimii,conditiile musculare şi transmisiile nervoase.Este un component esenţial al ţesăturilor moi,fluidelor din organism şi al oaselor.Ajută oasele să absoarbă fosforul(fasole,seminţe de susan,nuci,banane,apă minerală).
"IOD":Esenţialul pentru hormonii tiroidieni şi necesar pentru prevenirea apariţie gusei la adulţi(sare de masă cu adaos de iod,lapte,ouă cu peste de apă sărată).
"CUPRU":Parte a proteinelor şi enzimelor implicate în funcţionarea celulelor nervoase şi a globulelor roşii.Are rol în pigmentarea pielii,părului şi a ochilor(fasole,mazăre,ciuperci,grâu şi produse din cereale integrate).
"MANGAN":Necesar pentru creşterea normală a oaselor,dezvoltarea ţesutului conjunctiv şi reproducerea normală(seminţe de soia,banane.nuci).
13 vitamine si oligoelementare
"VITAMINA B6":Este importantă în absorbţia şi metabolismul proteinelor şi glucidelor Necesara pentru funcţionarea adecvată a sistemului nervos şi imunitar,pentru formarea globulelor roşii şi pentru sinteza hormonală(varză,cartofi,leguminoase,banane,amidon din cereale integrale,carne de porc,ficat,carne de pasăre sau peşte).
"VITAMINA B12":Necesară în reducerea riscului de apariţie a anumitor forme de anemie.Ajută la funcţionarea tuturor celulelor organismului,în special a celor nervoase,globulele roşii şi a celulelor creierului(produse animale,în special ficat,rinichi,inimă,ouă şi lapte).
"VITAMINA C":Întăreşte pereţii vaselor sanguine.Este esenţial pentru sănătatea dinţilor,gingiilor şi a oaselor.Ajută la absorbţia fierului din suplimentale alimentare şi din legume.Este importantă pentru funcţia imunitară.Necesară pentru cicatrizarea rănilor(citrice,pepeni,varză de Bruxellex,coacăze,cireşe,piper,cartofi sau legume cu frunze).
"VITAMINA D":Necesară pentru întărirea oaselor şi pentru creşterea normală la copii.Poate ajuta organismul să păstreze nivelul normal de calciu şi fosfor în sânge.Poate ajuta la menţinerea sănătăţii oaselor.Necesară pentru absorbţia calciului(avocade,ulei din ficat de peşte,carne de peşte-somn, sardine,hering,macrou,-ficat,gălbenuş de ou şi margarină).
"ACID FOLIC":Necesar pentru metabolismul aminoacizilor şi formarea acizilor din ADN.Ajută la creşterea şi dezvoltarea normală.Deficitul de acid folic influenţează negativ hematopoieza(legume cu frunze verzi,germeni de grâu,nuci,lapte şi produse lactate).
"ACID PANTOTENIC":Implicat în transformarea glucidelor,lipidelor şi proteinelor în energie.Ajută la creşterea şi dezvoltarea normală(leguminoase,faină integrală din grâu,ouă.lapte,carne şi peşte).
"CALCIU":Ajută la formarea şi menţinerea dinţilor şi oaselor puternice,la reproducerea riscului de osteoporoză.Ajută la coagularea sângelui.Regleză bătăile inimii(lapte şi produse lactate,legume verzi,fructe,nuci).
"CLOR":Împreună cu sodiul,ajută la menţinerea echilibrului apei în organism(alimente cu continut mare de sare-clorură de sodiu).
"CROM":Necesară pentru metabolimul normal al glucidelor,lipidelor şi proteinelor(cartofi,nuci,legume,fructe).
"MOLIBDEN":Important pentru funcţionarea normală a celulelor şi pentru menţinerea unei creşteri normale(conopidă,leguminoase,produse din cereale integrale).
"SELENIU":Necesară pentru raspunsul normal al sistemului imunitar.Necesar pentru utilizarea iodului în metabolismul hormonilor tiroidieni(nuci,cereale,ficat,peşte).
"ZINC":Important pentru vederea nocturnă.Ajută la cicatrizarea rănilor.Parte a unor hormoni vitali,inclusiv insulina(seminţe de floarea-soarelui şi dovleac,germeni de grâu,nuci,ouă).
"FIER":Eficient în prevenirea anemiei.Parte esenţială a hemoglobinei(varză,leguminoase,ficat).
"Fă un plin de vitamine"...
Fiecare vitamină şi fiecare mineral are rolul său.Află de ce anume ai nevoie în funcţie de cum te simţi şi vezi ce sursă preferi:"Cea de sinteză sau cea naturală".
"Ai probleme cu vederea":E posibil să ai un deficil de vitamina A,care intra în componenţa pigmenţilor reţine,dar face bine şi pielii sau mucoaselor.
"Nu mănâci destule fructe":Organismul va avea carenţă de vitamină C,potasiu,magneziu.Ce urmează?crampe musculare,tensiune oscilantă,hemoragii nazale.
"Eşti mereu obosită":Iţi lipseşte vitamina C,fierul sau eşti deshidratată,iar starea de oboseală nu trece nici macar daca dormi mult.
"Iţi este foame în permanenţă":Organismul tău are nevoie de mai mult iod şi de alimente bogate în proteine.Mănâncă des şi puţin.
"Eşti fumător":Şi în acest caz ai o nevoie crescută de vitamină ,deoarce nicotina o"Manancă",iar în lipsa ei sistemul imunitar este serios afectat.
"Eşti vegetarian":S-ar putea ca,în timp,să faci carenţă de vitamina B12,fier şi calciu.Ele se găsesc în lactate şi carne,pe care tu le ocoleşti.
"Iţi cade părul":Ai nevoie de mai multe vitamine din grupul B,de macneziu şi de acid pantotenic.Toate au rolul de a întări rădăcinile şi de a ajuta la creşterea părului.
"Vitamina A":Se găseşte sub forma de capsule sau picături uleioase.Nu exagera,deoarece o doza prea mare face rău.
"Poţi alege polivitamine":Efervescente,bogate în vitaminele A,C si E.Un comprimat pe zi,într-un pahar cu apă,poate face minuni.
"Împotriva anemiei":Îţi recomandăm un preparat cu fie(majoritatea sunt sub formă de sirop),pe care ar fi bine să-l combinaţi cu vitamina C.
"Iodul se dă numai cu reţeta":(De exemplu,comprimamate de iodura de potasiu).Atenţie,multe persoane sunt alergice la preparatele cu iod.
"Ia zilnic":Cel putin 200 mg de vitamina C(poti opta între comprimante de subt,efrecvescente sau fiole buvabile).
"Fă o cură":De vitamina B12 şi consuma zilnic echivalentul a 20 mg de fier,eventual dizolvat într-un pahar cu suc de portocale.
"Preparate cu macneziu":Există o multitudine(comprimante,tablete, efervescente s.s.),iar biotina şi acidul pantotenic se găsesc în general,în conbinaţii(polivitamine).
"Manancă fructe şi legume":În special din cele roşii şi galbene.De exemplu morcovi,ardei graşi,caise uscate.
"Cartofii şi bananele":Conţin mult potasiu,iar nucile şi alunele destul de mult macneziu.
"Manancă friptură în sânge":De două ori pe săptămână.E cea ma bună sursă de fier.Alaturi e indicată o salată de ardei copţi sau gogoşari muraţi(bigaţi în vitamina C).
"Iodul se găseşte din abundenţa":În peştele oceanic(chiar în conseve de peşte).Mai poţi suplimenta dieta cu salată verde şi alune sau nuci.
"Fructele şi legumele proaspete":Nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic;ai nevoie de ele din abudenţă(patru-cinci porţioare pe zi).
"Varză murată şi caperele":Pot fi surse excelente de vitamina B12.Calciu poţi lua din cereale(fulgi de porumb),iar fier din legume,frunze verzi(spanac,urzici).
"Lactate":Sunt recunoscute pentru conţinutul bogat în vitamine B.Biotina o găseşti în preparate cu soia,iar pantotenatul se găseşte din ciuperci proaspete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu